Friday, August 21, 2009

NV, Jacques Selosse "Contraste", Champagne

(Disgorgement date 3 October 2007)

Out of the maybe 8 times I have tasted Contraste @ a tasting event or @ a Restaurant, this is the first time I taste it at home, almost alone (my wife had 3-4 glasses). I always look upon it as the perfect Champagne for a plate of cheese. So - on this Friday I served it with some freshly baked break and cheeses; pecorino, Comte and Langres. On top of that I had some Pata Negra, quince marmalade and candied walnuts to pimp up the yummy factor. The Champagne starts of as I know it - pretty oxidized style and very rich and masculine Champagne. The nose consists of walnuts, caramel, honey, seductive evening perfume, quince and also the smell of corn on a hot summer day. However - after glass 2 the oxidized style takes a step back, allowing more subtleness to shine through. It also takes on a sweeter component of the finest Polynesian vanilla and all combined this is serious complex stuff. The taste is really rich and rewarding with an utterly mouth coating wow-factor where firm acidity, mousse explosion and long pleasing taste comes together. This maybe be the finest bottle of Contraste I have ever tasted and I stand by my saying that every Champagne loving person should always have a Contraste lying in his or hers cellar. Stunning.

Glass: Adina Red wine

7 comments:

Anonymous said...

Hi Thomas,

At what temperature do you drink Selosse wines; I prefer them more around 10-12 degrees celsius which coaxes out the flavours better than colder temps.
Love your blog!
cheers,
David.

Thomas said...

Hi David,

Thank you.

I agree – it suits this kind of Champagne to be served around 10-12 degrees.

Best from,

/Thomas

Dan said...

Hi Thomas

Sounds delicious!!! I haven't tasted it recently but have tried some very good bottles of Initiale lately.

Cheers
Dan

Anonymous said...

Hej Thomas,

Jeg læser jævnligt din blog med stor fornøjelse, og jeg tænker at med din viden om Champagne, må du være den rette at stille følgende spørgsmål.
Jeg var i lørdags så heldig at dele en flaske Selosse V.O. (degorgeret okt. 2006) med min kone. Jeg var vældig begejstret for vinen, men jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan den adskiller sig fra hans Brut Initial? Jeg håber du kan hjælpe med et svar.

//Nicolai

Thomas said...

Hej Nicolai – tak for dine rosende ord.

For det første har Selosse byttet rundt på navne og etiketter gennem de sidste 3-4 år. V.O. var før Extra Brut og indikerer allerede lavere brug af dosage. Jeg tror du kan finde udtalelser om, at vinen er helt fri for dosage – det er dog ikke altid helt rigtigt. Det varierer lidt fra kvaliteten af 3 årgange vinen er sammensat af. Typisk vil den svinge mellem 0>>4g/l. Initiale, som før hed BdB, ser lidt mere dosage og udgør i øvrigt 2/3 af den samlede produktion med ca. 34.000 flasker hvis jeg husker korrekt. Der laves vist nok årligt omkring 3.500 flasker V.O. (det står på bagsiden af etiketten)

Som jeg forstår det, kommer både Initiale og V.O. fra marker i Avize, Cramant og Oger. Initale kommer fra de lavere liggende dele, hvor V.O. kommer fra de mere stejle marker. Begge er også, som jeg allerede har været inde på, sammensat af 3 forskellige årgange. V.O. ligger typisk og lagrer 3½-4år, hvor Initale får 3 år.

V.O. koster ca. 100,- mere og de penge er i mine øjne godt givet ud – det er en fremragende Champagne.

Bedste hilsner,

/Thomas

Anonymous said...

Hej Thomas,

Tusind tak for dit uddybende svar. Det var lige hvad jeg søgte. Jeg har ikke smagt så meget forskellig champagne, men de gang jeg har fået Selosse, har altid været noget helt specielt. Har også smagt nogle flasker Agrapart "Terroirs", som jeg har været meget begejstre for.

I øvrigt er det helt korrekt med antallet af flasker V.O. Der stod nemlig 3600 flasker bag på flasken. Jeg har i øvrigt lagt et par billeder af vinen her: http://www.snakvin.com/foto/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=2

//Nicolai

Thomas said...

Ikke det værste sted at nyde sådan en flaske, Nicolai.

;-)

/Thomas