Tuesday, May 27, 2008

Carlo’s store smagning på Søllerød (DANISH)


Smagningens primære mål, var at fejre Carlo’s kandidatgrad og hvad bedre end af smage noget god vin på Søllerød Kro. Smagens sekundære overskrift var en mini vertikal af Pichon Baron, men som aftenen skred frem skulle det vise sig, at andre vine også gerne ville med på forsiden. Udover det var der en del ekstranumre og hele 3 stafetter i Søllerøds vinkælder.Jeg skrev ikke noter – så dette er kun kommentarer.

Velkomst1997 Cristal
(Ekstranummer)

Mine forventninger var lave, grundet årgangen, men der var så sandelig ikke noget galt med den. Kendetegnet er sublim renhed, men underskønne blomster parfumer, vanilje og ophøjet elegance. Smagen er elegant og Champagnen føltes klar. Meget positiv overraskelse.

1996 Deutz Cuvee William Deutz Rosé

Meget mere reserveret end min tidligere flaske. Kurante noter præger næsen, men de står og buldrer i baggrunden og kommer ikke helt til sin ret. Med luft kommer der flere lag til og kraften fornemmes, sammen med en overdreven elegance. Smagen er derimod meget koncentreret med lang ganevarme og de røde frugter varmer i hele kroppen. Måske den ikke er helt klar alligevel – gem nogle år endnu.Flight 1

1996 Billecart-Salmon ”NF” (Magnum)

Tankerne gik selvfølgelig tilbage til Noma i februar 2006, hvor jeg for første gang smagte denne prægtige sag. Den er stadig ufattelig mineralsk drevet med højprofileret ’96-syre, men de florale begrænser sig til blomster parfumer og det vidner nok om, at den er langt fra peak. Smagen er derimod en fornøjelse for det syre-elskende folk, selvom den på nuværende tidspunkt kræver mad.

Flight 2

1996 Taittinger Comtes de Champagne

Uha uha…det her er ikke dårligt. Fantastisk Champagne – simpelthen så knivskarp. Jeg har smagt den 6 gange og for første gang ser man nu langsomt den åbner op for godteposen. Der er kommet mere smørtoner og vanilje til, men blomsterne er der stadig og den fantastisk ranke stil er slet ikke til at tage fejl af. Smagen er guddommelig lækker, majestætisk elegance og syrespil. Den har lidt krudt(svovl) i næsen, som for nogle er turn-off – det generede ikke mig.

1996 Philipponnat Clos de Goisses

Lidt indesluttet på de første observationer, men gradvist åbner den sig. Jeg kan godt lide den mystik, som præger den – frugterne er lidt voldsomme i stilen med store varme rugbrødskerner, sherry, karamel og denne glødende stil. Smagen er meget voldsom og dens ungdom fornemmes her, ved at den buldrer for meget frem, men det er fandme også svært, når mønstereleven; Comtes de Champagne står i modsatte glas.

Nv Selosse ”Initial” (Ekstranummer)
(Kan ikke helt huske degogering…men Okt-2007 tror jeg)

Det er altså utrolig så forskellig denne Champagne kan være. Den oser af banan tørrede tropiske frugtpose. Men tid får den mere æble/pære safter. Smagen var hele tiden betagende og dejlig. Kommentar:Puha…efter denne Champagne intro var den en svær overgang, at gå direkte til de røde – ikke kun grundet den naturlige kontrast, men også fordi det man ikke ville give helt slip på den storhed Champagne endnu engang havde bevist.Flight 3

1995 Pichon Baron

Udmærket næse – udviklet og klassisk. Men mangler definition og er som så mange andre ’95 for tør i smagen.

1996 Pichon Baron

Den bedste i flightet. Har mest nerve, syre og klarhed. Kommer til at lagre godt.

1998 Pichon Baron

Ligger midt imellem de to – ganske glimrende – men man glemmer den lidt i mængden.

Flight 4

2000 Picon Baron

Meget sexet næse og helt klart en vinder på dette tidspunkt. Gennemgående et lækkert glas vin.

2002 Pichon Baron

Svag årgang – svag vin.

2003 Pichon Baron

Ikke noget 2003 varme og ganske fin sag, som dog vidner om noget ungdommelighed. Smagen har dog stadig de lidt irritable grillede bitre elementer fra årgangens varme. Men trods alt en positiv 2003 oplevelse.Flight 5

1989 Pichon Baron

Fantastisk lækker sag – præcis, klassisk og kompleks. Den bedste Pichon på aftenen.

1990 Pichon Baron

Også dejlig vin – mere karamel og dyb end ’89, men mindre præcis.Kommentar: Jeg kan desværre finde sjælen i vinene fra Bordeaux, men jeg kan så sandelig godt nikke anerkendende til, at det er flotte vine – især de to sidste.

Bonus

2004 Prieuré-Roch Chambertin Clos du Beze

Skøn vin – Silkebløde dybe røde frugter med ”gummisødme”. Ufattelig imødekommende og let tilgængelig selvom den samtidigt er kompleks. Drikker fabelagtigt med elastisk syre og tannin-struktur. Umuligt ikke at holde af denne vin.

Bonus:

1990 J.J. Prüm 1990 Wehlener Sonnenuhr

Fabelagtig renhed, blomstrende og med et snært af petroleum. Smagen er klar, sprød og læskende – niiiiice.

Flight 6

1997 Huet, Cuvee Constance

God – bestemt, men mangler komplekse lag – bliver lidt for karamel-simpel.

Kaffe og Petit Fours samt en kold fadøl….


En mesterlig aften, hvor også Jan Restorff endnu engang fik sat sit personlig præg på aftenen – ingen gør den mand det efter i Danmark – Sådan!. Og så endnu engang tillykke til Carlo.

Der er masser af billeder her. http://www.snakvin.com/foto/thumbnails.php?album=85

No comments: